Kurkime modernią Lietuvos ateitį kartu
RegistruotisLR Aplinkos ministerija
Maisto švaistymo prevencija
Problema
Remiantis 2021 m. Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktu tyrimu matoma, kad maistas Lietuvoje švaistomas visose srityse “nuo ūkio iki stalo”. Suskaičiavus visose srityse išmetamą maistą ir maisto praradimus, vienam Lietuvos gyventojui per metus tenka 141 kg maisto atliekų.
21% išmetamo maisto susidaro žemės ūkio sektoriuje, 4% gamybos sektoriuje, 13% prekybos sektoriuje, 1% viešojo maitinimo sektoriuje* ir net 61% namų ūkiuose. Atmetus maisto praradimus vienas gyventojas per metus vidutiniškai iššvaisto 105,7 kg maisto, iš kurio net 86 kg susidaro namų ūkyje.
2015 m. rugsėjį Niujorke (JAV) vykusiame susitikime valstybių ir vyriausybių vadovai priėmė dokumentą „Keiskime mūsų pasaulį: Darnaus vystymosi darbotvarkė iki 2030 metų“. Vienas iš 17 dokumente nustatytų Darnaus vystymosi tikslų (Sustainable Development Goals) yra Tvarus vartojimas ir gamyba, kuris nustato, kad iki 2030 m. reikia sumažinti maisto praradimus ir 50 % sumažinti išmetamo maisto kiekį.
*Tyrimas buvo atliekamas COVID-19 pandemijos metu, kuomet viešojo maitinimo sektoriaus veikla buvo ribojama.
Tikslas
Atlikus esamos situacijos Lietuvoje analizę ir išsigryninus projekto kryptis, parengti užsienio šalių gerosiomis praktikomis grįstas rekomendacijas maisto švaistymo prevencijos srityje taip pat pateikti susistemintą informacinį paketą apie privalomą prekybos centrų maisto aukojimą labdaros organizacijoms.
Projekto eiga
2022/10/18
Maisto švaistymo problematikos pristatymas vienalapio formatu
2022/12/02
Maisto švaistymo problematikos Lietuvoje apžvalga
2023/01/06
Esminių faktų apie maisto atliekų problemą ir gerąsias praktikas prekyboje pristatymas vienalapio formatu
2023/01/10
Tarpinių projekto rezultatų prezentacija
2023/01/30
Maisto atliekų prevencija prekyboje ir namų ūkiuose. Gerųjų užsienio praktikų analizė
2023/02/07
Pristatymas apie priemonę maisto atliekų prevencijai, prekių pardavimą pasibaigus jų „geriausias iki“ vartojimo terminui, pristatytas tarpinstituciniame susitikime, organizuotame Ekonomikos ir inovacijų ministerijos
2023/02/20
Pasiūlymai ugdymo įstaigoms ir projektui „Sveikatiada“, siekiant ugdyti apie maisto švaistymo problemą
2023/02/22
Rekomendacijos maisto atliekų prevencijai, pateiktos Aplinkos ministerijai
2023/02/28
Seminaras „ES Tvaraus maisto sistemų reglamentas – kaip įgyvendinsime Lietuvoje?“
2023/03/01
Maisto švaistymo prevencija rytojaus mokyklose. Renginys mokyklų atstovams Garliavos A. Mitkaus pagrindinėje mokykloje, Kauno raj. Diskusijos rezultatų aprašas
Projekto failai
Rezultatas
Atlikta esamos situacijos Lietuvoje analizė ir parengtos užsienio šalių gerosiomis praktikomis grįstos rekomendacijos maisto atliekų prevencijos srityje prekybos ir namų ūkių grandyse, taip pat pateiktos rekomendacijos ugdymo įstaigoms.